Chirie, ce trebuie să cunoști despre acest subiect?

Chirie, ce trebuie să cunoști despre acest subiect?

3264

 

Toamna este un anotimp frumos și plin de culori, însă, totodată este și perioada când începe avalanșa căutărilor de apartamente spre chirie.  Angajații revin la muncă, studenții și elevii la studii - toți au nevoie de un loc de trai.  În articolul de mai jos vă prezentăm sfaturi cum să găsiți cea mai bună ofetă pentru chirie și cum să evitați escrocheriile din acest domeniu.

Cum găsești o locuință în chirie?

Atunci când decizi să închiriezi un apartament ai două oportunități – fie începi căutările pe cont propriu (spre exemplu, accesând Apartamente spre chirie pe CASA Hub) fie apelezi la serviciile unui agent imobiliar separat. În cazul respectiv important este să apelezi la o agenție de încredere pe piață. Acestea oferă servicii de calitate înaltă, te însoțesc pe tot parcursul căutării și până la semnarea contractului, dar și cel mai important îți oferă garanții.

Totodată inițiind procesul de căutare trebuie să ții cont de mai multe aspecte:

Nevoile tale locative - în cazul în care planifici să stai singur, cea mai optimă soluție este un apartament studiou sau cu o cameră. În cazul în care vei împărți cu cineva chiria, un apartament cu două camere va fi opțiunea potrivită. Ai un animal de companie? Fii atent – mulți proprietari refuză să accepte la chirie patrupezi.  Toate aceste puncte trebuie negociate din start.

Mai mult decât atât, trebuie să analizezi și locația unde este amplasat apartamentul în funcție de orarul tău zilnic, de distanța față de serviciu sau facultate, de locurile unde îți petreci de regulă timpul liber, de stilul de viață, etc. 

Stabilirea bugetului este unul din cele mai importate aspecte de care trebuie să ții cont.  Din start trebuie să iei în calcul faptul că prețul chiriei nu se rezumă doar la suma negociată cu proprietarul. La aceasta trebuie să adaugi și achitările pentru serviciile de întreținere, cheltuielile pentru transport spre lucru sau facultate, costul parcării (în cazul în care ai în posesie un automobil, iar în apropiere nu există parcare gratuită), dar și faptul că prima sumă achitată pentru chirie va fi una dublă – pentru prima și respectiv ultima lună a perioadei de închiriere.  

Apropo, pentru a nu rămâne cu o gaură în bugetul personal, specialiștii recomandă ca suma pentru chirie să nu depășeașcă o treime din venit.

Ei bine, să presupunem că ai găsit apartamentul perfect, ce trebuie să faci mai departe? Firesc, mergi să îl vezi dar totodată trebuie să atragi maximă atenție la următoarele aspecte:

Proprietarul apartamentului – în primul rând trebuie să te asiguri că persoana cu care discuți este și proprietarul imobilului. În caz contrar pot apărea surprize neplăcute, precum subânchirierea spațiului – atunci când persoana care intenționează să-ți închirieze imobilul este și ea la rândul său un simplu chiriaș. Dacă ești de acord cu aceasta – trebuie neapărat să verifici contractul, dacă persoana respectivă are dreptul contractual să o facă.

Zona și blocul – atrage atenția la starea  interioară a blocului și a ascensorului. În caz contrar riști să obții vecini mai puțin plăcuți și multe bătăi de cap. În curte sau în spațiile adiacente analizează un eventual loc de parcare (dacă nu există unul rezervat pentru apartamentul respectiv).

Starea apartamentului – cea mai importantă etapă de verificare a apartamentului ține de aspectul lui general (curățenia, prezența mirosurilor neplăcute), starea instalațiilor electrice, starea instalației sanitare – prezența petelor de mucegai pe pereți, în colțuri și pe țevi.

Mobilierul la fel este un indicator important - aspectul lui fizic cât și funcțional, sistemul de aer condiționat, dar și exitența umezelei în apartament.

Nu uita și despre starea tavanului, pardoselei și a pereților.  În cazul în care găsești neajunsuri sau deteriorări – trebuie să negociezi instant cine eventual va achita reparația acestora.

Tot la această etapă trebuie să stabiliți regulile de verificare (în cazul în care proprietarul are intenția de a face vizite periodice), dar și modul/data de achitare a chiriei.

Important! Niciodată să nu te grăbești în procesul de verificare chiar și sub presiunea proprietarului. Dimpotrivă, în cazul în care acesta insistă pe accelerarea procesului – cel mai probabil în scurt timp vei găsi “surprize” ascunse.

Dacă apartamentul coincide cu așteptările tale nu mai rămâne decât să negociezi prețul final cu proprietarul, după care să încheiați un contract. Contractul tipizat de locațiune nu trebuie autentificat notarial, însă, dacă părțile își doresc, o pot face. În schimb, contractul respectiv trebuie înregistrat la inspectoratul fiscal teritorial după cum prevede legea. Astfel, proprietarul apartamentului are obligațiunea să se deplaseze la sediul SFS unde să depună o copie a contractului de locațiune și să-l înregistreze. Persoana fizică, care a dat în chirie un bun imobil va achita un impozit în mărime de șapte procente din suma indicată în contract.

Important – împreună cu proprietarul menționați în contract bunurile, pe care le primești odată cu apartamentul (mobila, tehnica) și starea acestora. O astfel de mențiune te va ajuta să eviți eventuale neînțelegeri.

Atunci când optezi pentru chiria unui apartament, în mod automat îți asumi anumite responsabilități, drepturi și obligații, însă totodată, aceasta îți oferă o libertate deplină datorită căreia poți schimba locul de trai foarte des și varia noua chirie în funcție de propriile dorințe.

Acum te vom ajuta să găsești cel mai potrivit apartament expus pe platforma CasaHUB:

Concluzie:

Toamna aduce o avalanșă de căutări pentru apartamente de închiriat, cu oamenii întorcându-se la muncă și la studii. Alegerea locuinței potrivite implică atenție la detalii precum nevoile personale, bugetul disponibil și verificarea atentă a proprietății. Opțiunile sunt diverse, iar fiecare pas în procesul de închiriere trebuie tratat cu precauție, de la selectarea agenției imobiliare până la semnarea contractului și verificarea stării fizice a apartamentului. CasaHub oferă o gamă variată de apartamente pentru toate preferințele, facilitând găsirea locuinței ideale.