Cald sau răcoare? Care este temperatura optimă pentru locuința ta?

Cald sau răcoare? Care este temperatura optimă pentru locuința ta?

4350

Cu siguranță fiecare din noi are un nivel de temperatură individuală, la care se simte confortabil într-o încăpere. Însă, este oare temperatura respectivă una benefică pentru sănătate?

De ce este importantă setarea temperaturii corecte acasă?

În mod normal, setarea temperaturii ține de preferințele fiecărui locătar – cei mai friguroși vor opta pentru o temperatură mai ridicată, însă important de știut, că aerul închis și cald în exces aduce la desconcentrare, deshidratare, provoacă o stare intensă de somnolență, și chiar dureri de cap.

În celălalt caz, când temperatura din încăpere este una mai scăzută de normă – există riscul apariției umezelii și mucegaiului, iar ca rezultat – apariția bolilor respiratorii.

Setarea temperaturii în funcție de cameră

Living – temperatura optimă este de 20⁰ C, aici se acumulează căldura emisă de corp și electrocasnice. Totodată este important de purtat haine potrivite de casă: confortabile și călduroase, pentru că anume ele joacă un rol important în menținerea temperaturii corpului.

Dormitor – temperatura optimă recomandată ar trebui să varieze între 18 - 20⁰ C, pentru a asigura organismului condiții favorabile pentru un somn calitativ. Explicația e simplă — creierul încearcă continuu să regleze temperatura corpului, în cazul setării temperaturii peste 20 ⁰ C există riscul de adormire foarte grea, de treziri multiple în decursul nopții și mai mult decât atât – de ridicare din pat cu o stare de oboseală puternică sau dureri de cap și stare de greață. În același timp setarea temperaturii sub 18⁰ C va fi simțită prin urmări care pot fi destul de grave – de la durere de gât până la răceală și apariția bolilor respiratorii.

Camera copiilor, temperatura recomandată este puțin mai ridicată 21-22⁰ C,  iar pentru bebeluși a căror imunitate abia se formează nivelul de temperatură trebuie să fie în intervalul 21-23⁰ C.

Baietemperatura recomandată trebuie să fie mai ridicată decât în celelalte camera și variază de la 22 la 24⁰ C. Ridicarea temperaturii se datorează riscului de a nu expune corpul înfierbântat la răceală.

Cameră nelocuităeste greșită părerea, că în camerele neutilizate căldura poate fi oprită definitiv. Diferențele foarte mari de temperaturi în camere vor accelera răcirea pereților, respectiv a încăperii în sine. Ca rezultat pentru a menține temperatura necesară în casă – sumele din facturi pentru încălzire vor fi aceleași sau chiar mai mari.

Dacă plecați pe mai mult timp de acasăîn cazul părăsirii apartamentului/casei pentru mai multe zile, se recomandă setarea temperaturii la un nivel de 14 - 15⁰ C și nici într-un caz deconectarea acesteia, din mai multe motive:

  • Restabilirea temperaturii necesare la revenire, într-o perioadă mult mai scurtă și cu mai puține resurse;
  • Evitarea înghețării țevilor și apariției fisurilor în acestea;
  • Evitarea apariției mucegaiului și umezelii.

Pe platforma CasaHub sunt expuse oferte dotate cu cele mai moderne sisteme de încălzire, cu ajutorul cărora veți putea păstra temperatura optimă dar și economisi considerabil la facturi pe timp de iarnă. Descoperiți ofertele: Catalog

Concluzie

Stabilirea unei temperaturi corespunzătoare în locuință este crucială pentru confortul și sănătatea fiecărui locatar. Un exces de căldură poate duce la dezconcentrare, deshidratare și alte probleme, în timp ce o temperatură prea scăzută poate favoriza apariția umezelii și mucegaiului, contribuind la afecțiuni respiratorii. Setarea temperaturii în funcție de fiecare cameră este esențială, asigurând condiții optime pentru activitățile desfășurate acolo. Menținerea unui echilibru termic în casă aduce beneficii atât pentru confortul zilnic, cât și pentru economisirea de resurse. Pe platforma CasaHub, puteți descoperi oferte cu cele mai moderne sisteme de încălzire, contribuind la menținerea unei temperaturi optime și la reducerea costurilor pe timp de iarnă.