Chirie sau ipotecă? Alegere smart pentru studenți

Chirie sau ipotecă? Alegere smart pentru studenți

1178

Pentru mulți părinți care au copii studenți venind la studii în Chișinău, întrebarea crucială este: „Ar trebui să optăm pentru chirie sau pentru o ipotecă?” Alegerea potrivită poate influența semnificativ viitorul financiar al familiei și nemijlocit al studentului. Deși ambele opțiuni au avantajele lor, creditarea ipotecară poate dovedi a fi o alegere mai înțeleaptă și mai avantajoasă pe termen lung din mai multe aspecte, pe care le vom prezenta mai jos.

 1. Investiție pe termen lung vs. cheltuieli recurente

Chiria reprezintă o cheltuială recurentă și constantă care nu contribuie la construirea unui patrimoniu personal. În schimb, o ipotecă de la maib este o investiție pe termen lung. Cu fiecare plată, veți construi capital propriu în proprietate, în loc să plătiți bani care nu vor aduce niciun beneficiu pe viitor. După ce ipoteca este achitată, proprietatea devine un activ valoros, care poate fi utilizat pentru alte scopuri financiare sau vândut pentru un profit semnificativ.

 2. Stabilitate și siguranță

Imobilul propriu oferă stabilitate și siguranță, atât pentru student, cât și pentru întreaga familie. Principalul avantaj este lipsa grijilor ce țin de decizia chiriașului de a desface contractul de chirie. Astfel de garanții le poate oferi numai imobilul propriu.

 De asemenea, lipsește riscul posibilei creșteri ale chiriei, care pot apărea anual. Într-o locuință proprie, studentul se poate bucura de un mediu stabil și personalizat, ceea ce poate contribui la o experiență universitară mai plăcută și productivă.

3. Beneficii fiscale și economii

În multe țări, inclusiv în Republica Moldova, achiziția unei proprietăți vine cu anumite beneficii fiscale. Interesele plătite pentru ipotecă pot fi deductibile fiscal, ceea ce poate reduce impozitele datorate. De asemenea, având o proprietate proprie, veți putea economisi bani în timp, mai ales dacă comparați costurile lunare ale ipotecii cu cele ale chiriei.

Mai mult decât, programele de finanțare și abordarea individuală oferite de către bancă asigură condiții flexibile și confortabile pentru fiecare familie în parte.

 4. Flexibilitate și personalizare

Proprietatea proprie oferă libertatea de a personaliza și a modifica spațiul după cum doriți. Studentul și familia pot face îmbunătățiri, redecorări și modificări fără a fi constrânși de regulile și restricțiile impuse de un proprietar de imobil. Acest aspect poate contribui la crearea unui mediu de învățare confortabil și adaptat nevoilor individuale.

5. Valoare în timp

Este demonstrat faptul că în timp, valoarea proprietății crește. Respectiv, dacă decideți în viitor să vindeți imobilul -  veți obține un profit considerabil. În comparație, plățile pentru chirie nu generează niciun beneficiu financiar pe termen lung, deoarece acești bani nu se transformă în capital propriu sau în active.

6. Condiții de creditare avantajoase

În prezent, multe instituții financiare oferă condiții favorabile pentru creditarea ipotecară, inclusiv rate de dobândă reduse și termeni flexibili. Acest fapt face achiziția unei proprietăți mai accesibilă pentru fiecare client în parte.  Toate aceste condiții pot fi discutate în cadrul unei consultații gratuite cu managerii centrului ipotecar.

Solicitați consultația gratuită aici: CONSULTAȚIE.

În concluzie

Pentru părinții care doresc să asigure un viitor mai stabil și mai prosper pentru copiii lor studenți în Chișinău, opțiunea de a investi într-o proprietate prin creditare ipotecară se dovedește a fi adesea mai avantajoasă decât plata chiriei.

Deși procesul de achiziție poate părea complicat la început, beneficiile pe termen lung – inclusiv construirea unui patrimoniu, stabilitatea și economiile financiare – fac din ipotecă o alegere smart pentru viitorul studenților.

Cel mai frumos loc este acasă. Descoperiți ofertele imobiliare aici: CATALOG OFERTE.

 

Pentru un credit de 600 000 MDL, pe o perioadă de 30 ani, la rata dobânzii de 6,46%, plata lunară va constitui 3,857.40 MDL. DAE va constitui 6,97% și valoarea totală spre achitare va constitui 1,394,603.50 MDL.

Rata dobânzii la creditul Prima Casă este flotantă fiind compusă din indicele de referință de 3,46 p.p. stabilit în funcţie de rata medie ponderată a dobânzilor la depozitele noi atrase în valuta națională total pe sectorul bancar, cu termenul de la 6 la 12 luni, publicată de către Banca Națională a Moldovei și marja băncii de 3% (mărimea marjei, aprobată de către Ministerul Finanțelor) fixată la data acordării creditului conform Politicii prețurilor la produsele şi serviciile bancare oferite clienților retail, în vigoare. În cazul creditelor cu rata flotantă, dobânda se modifică de două ori pe an, pe 1 ianuarie și pe 1 iulie, în funcție de indicele de referință publicat de BNM.