Ești pregătit pentru ipotecă? Analizăm toate cheltuielile

Ești pregătit pentru ipotecă? Analizăm toate cheltuielile

4361


 

Cu siguranță fiecare din noi visează să trăiască în propria sa locuință, fie asta un apartament, o casă individuală sau un townhouse.  Pentru aceste scopuri pe platforma CasaHub sunt prezentate soluții de finanțare foarte optime și convenabile.
Dar, pentru ca tu să fi informat și pregătit, îți povestim despre toate aspectele ipotecare în articolul de mai jos.

 

Avantajele ipotecii față de chirie

Firesc, nu este un secret că ipoteca lasă pe umerii noilor proprietari obligațiuni financiare stricte, însă la fel o face și chiria. În contextul în care prețurile la chirie au crescut considerabil, diferența de achitare nu mai este atât de semnificativă.

În cazul chiriei suma achitată reprezintă plata pentru serviciu de închiriere a imobilului, în cazul ipotecii aceasta reprezintă o investiție pe termen lung. Eventual, prețul oricărui imobil crește și odată ce este răscumpărat, imobilul poate fi vândut mai scump. Totodată, există și alte avantaje mari ale finanțării ipotecare.

  • Oferte speciale la creditarea ipotecară – reducere 0,52% la ipotecă, opțiuni de creditare în valută sau lei și multe altele (detalii AICI);
  • Alegerea și planificarea ratelor, fapt ce oferă oportunitatea de a gestiona mai eficient veniturile și de a însuși disciplina financiară;
  • Investițiile în imobil reprezintă o asigurare împotriva inflației, mai ales în perioada actuală;
  • DAE flotant, care poate scădea în funcție de situația economică din țară. În cazul chiriei - prețul crește continuu;
  • Independența – din prima zi după procurarea imobilului prin ipotecă, aveți libertatea să îl amenajați după plac, să modificați tehnica, mobila și designul integral;
  • În cazul în care imobilul etse procurat pentru a fi dat în chirie – acesta se va auto-răscumpăra în cîțiva ani;
  • Numărul foarte mare a anunțurilor de la agenți imobiliari și agenții, în orice parte a orașului și cu orice planimetrie.

 

Responsabilitatea financiară

Cum am menționat mai sus, orice finanțare ipotecară pune pe umerii proprietarilor obligațiuni financiare foarte stricte. Pe lângă achitarea regulată a ratelor, aceștia au de achitat și facturile pentru întreținere, taxele locale, etc. Totodată, personalizarea și reparația spațiului, rezolvarea tuturor problemelor apărute cu apa, electricitatea, și altele vor fi achitate exclusiv de aceștia.  

Cheltuielile adăugătoare la procurarea imobilului

Firesc, pe lângă rambursarea sumei luate în credit, mai există și alte cheltuieli despre care trebuie să cunoască toți cei care tind să aplice la acest serviciu. Mai jos vom descrie pe puncte majoritatea cheltuielilor necesare:

Perfectarea actelor (de menționat că toate cheltuielile sunt suportate de cumpărător)

  • taxa unică la procurarea unui imobil – 0,5% din prețul imobilului;
  • taxa notarială - se stabilește în funcție de prețul apartamentului și numărul de acte ce trebuie perfectate și autentificate: contract de vânzare-cumpărare, acte pentru creditarea ipotecară, etc. Deseori aceste taxe ajung la 0,5-0,7% din costul imobilului;
  • taxele pentru acte emise de serviciul cadastral – de la 1500 la 5500 de lei;
  • asigurarea imobilului gajat – de la 1000 lei/ an.

Total, aproximativ – 20000 lei.

Operațiunile prioritare în locuință

  • schimbarea lacătelor – este o operațiune importantă pentru a securiza locuința. În special în cazul în care de vânzarea acesteia se ocupau mai mulți agenți imobiliari - de la 500 de lei/ lacăt;
  • pornirea cazanului – operațiunea de primă pornire trebuie neapărat făcută de specialiștii care trebuie să verifice dacă sistemul funcționează corect și nu există scurgeri – de la 1000 lei;
  • instalarea și conectarea interfonului – de la 500 lei;
  • instalarea și conectarea internetului/tv – la semnarea contractului deseori este gratuită;
  • instalarea plaselor pe geamuri – de la 400 lei/ geamul;
  • procurarea mobilierului și tehnicii necesare – prețurile variază în funcție de modele, mărimi, etc.
  • procurarea accesoriilor sanitare, ustensilelor pentru bucătărie, camere, etc – prețurile la fel variază.

Total aproximativ: de la 15000 lei.

Concluzie

Actualmente creditarea ipotecară este o soluție extrem de potrivită datorită condițiilor avantajoase. Apropo, acestea pot fi văzute aici: Condițiile de creditare ipotecară. Însă, neapărat trebuie să țineți cont de cheltuiuelile adiacente pe care le veți avea de suportat.

Din aceste considerente o opțiune binevenită ar fi solicitarea unei sume de finanțare mai mari, dar trebuie să țineți cont de faptul că potrivit procedurii - initial se perfectează actele și se achită taxele după care banca emite banii, respectiv trebuie să fiți pregătiți financiar de la bun început.

PS. Pentru ca căutările unui nou imobil să fie mai simple și transparente, în fiecare anunț plasat pe CasaHub poate fi găsit un calculator ipotecar online. Cu ajutorul acestuia veți putea calcula în cîteva clipe ratele aproximative spre achitare lunară, reieșind din nivelul veniturilor. Catalogul cu anunțuri este aici – Catalog.

Concluzie
În concluzie, achiziționarea unei locuințe prin creditare ipotecară reprezintă o opțiune atractivă, mai ales având în vedere condițiile avantajoase oferite în prezent. Cu toate acestea, este esențial să fiți conștienți de responsabilitățile financiare asociate, precum ratele regulate, costurile de întreținere și diversele taxe și cheltuieli adăugătoare. O abordare bine gândită și pregătirea financiară adecvată sunt cheia pentru a face o alegere informată și sustenabilă în procesul de achiziție a unei proprietăți.