Planimetrii apartamente. Ce serii se găsesc în Moldova?

Planimetrii apartamente. Ce serii se găsesc în Moldova?

20675


Mulți dintre voi probabil deja cunosc, că blocurile municipale cu apartamente se construiau în conformitate cu anumite serii standardizate, scopul cărora era diminuarea costurilor și termenilor de executare. Din aceste considerente, o mare parte a blocurilor secundare din oraș sunt identice și oferă o alegere limitată la capitolul planimetrie și tehnologii de construcție. Pe de altă parte, blocurile primare se deosebesc prin individualitate și planimetrii variate în funcție de preferințele clienților. Mai jos vă vom explica despre avantajele și dezavantajele planimetriilor existente pe piața din Moldova. 

Planimetria: seria „102”, 1980-1990, blocuri de mărime medie cu 5 etaje, se construiau din cotileț, cu 3-4 apartamente pe etaj

Avantaje: termoizolare înaltă, planimetrie reușită – camere separate de formă pătrată, bucătării de mărime medie 8-9 m2 și balcoane lungi.
Dezavantaje: balcoane înguste, comunicații vechi și aspect vizual învechit.
Amplasare: cel mai des se întâlnesc la Botanica (str. Valea Crucii, bd Cuza Vodă, bd. Traian), la Râșcani (str. Matei Basarab), la Poșta Veche (str. Socoleni, str. Ceucari, str. Iazului), în Centru (str. Trandafirilor, str. Drumul Viilor).  

Planimetria: seria „135”, 1990, blocuri cu 9 etaje cu fundație din beton

Avantaje: planimetrie reușită, camere separate, balcoane și logii spațioase, dotarea cu ascensoare și conducte de coborâre a gunoiului.
Dezavantaje: izolare fonică medie, aspect vizual învechit, tavanul clădirii executat din panouri subțiri.
Amplasare: cel mai des se întâlnesc la Botanica (bd. Dacia, str. Independenței, str. Grădina Botanică), la Ciocana (str. Igor Vieru, str. N.M. Spătaru), la Râșcani (str. Andrei Doga, str. Bogdan Voievod).

Planimetria: seria „143”, cel mai des întâlnit tip de blocuri din panouri cu 9 etaje și cu acoperișuri bituminoase pe bare de lemn

Avantaje: holuri și balcoane foarte spațioase, blocuri dotate cu ascensoare, sistem de drenaj, rezistență sporită a construcției.
Dezavantaje: izolare fonică medie, aspect vizual învechit.
Amplasare: cel mai des se întâlnesc la Râșcani (str. Studenților, bd. Moscovei), la Ciocana (str. Igor Vieru, str. Petru Zadnipru), la Botanica (atr. Valea Crucii, str Cuza Vodă, bd. Traian), în Centru (str. Ismail, bd. Negruzzi), la Buiucani (str. Ion Neculce, str. Liviu Deleanu, bd. Alba Iulia).

Planimetria: seria „Stalinca”, 1945-1953 – blocuri compacte din cotileț (2-3 etaje), rezistente la cutremure și incendii

Avantaje: tavane înalte 3 - 3,20 m, izolare fonică foarte bună, datorită pereților din cotileț, amplasarea în oraș.
Dezavantaje: comunicații și aspect vizual învechit.
Amplasare: cel mai des se întâlnesc bd. Ștefan cel Mare, str. Pușkin, bd. Negruzzi,  bd. Renașterii, etc.

Planimetria: seria „Hrușciovca”, 1955-1975 – blocuri de mărime medie cu 4-5 etaje. Inițial se construiau din cotileț, mai târziu din panouri

Avantaje: termoizolare ridicată, debarale spațioase, tavane relativ înalte 2,5 - 2,7 m.
Dezavantaje: Bucătării mici 4,8 - 6 m2, bloc sanitar mic și combinat, variații de apartamente cu cameră de trecere, comunicații și aspect vizual învechit.
Amplasare: cel mai des se întâlnesc la Botanica, (str. Titulescu, str. Zelinski, str. Hristobotev, str. Independenței, str. Pandurilor, str. Minsc), la Râșcani (str.Bogdan Voievod, str. Miron Costin, str. Kiev), în Centru (bd. Negruzzi, bd. Grigore Vieru), la Buiucani (str. A. Marinescu, str. Paris, str. Ion Creangă, str. V. Lupu).

Planimetria: seria „Brejnevca” 1965-1980, blocuri de mărime medie cu 5 etaje

Avantaje: tavane relativ înalte 2,7 - 2,8 m , unele case sunt dotate cu conducte de coborâre a gunoiului.
Dezavantaje: camere de trecere, blocuri sanitare combinate, comunicații și aspect vizual învechit.
Amplasare: cel mai des se întâlnesc la Botanica, în Centru, la Râșcani și Buiucani

Planimetria: seria „Cehă”, 1975-1990, blocuri medii cu 5 etaje, construite din cotileț

Avantaje: izolare termică ridicată, planimetria camerelor reușită, tavane înalte, geamuri mari, blocul sanitar separat de mărime medie, balcoane foarte spațioase.
Dezavantaje: comunicații și aspect vizual învechit.
Amplasare: cel mai des se întâlnesc la Râșcani (str. Miron Costin, str. Matei Basarab).

Planimetria: seria „MS (Moldovenească)”, blocuri din panouri cu 5 sau 9-10 etaje

Avantaje: dotate cu ascensoare și conducte de coborâre de gunoi, tavane de înălțime medie 2,75 - 2,8 m, camere separate.
Dezavantaje: izolare fonică medie, comunicații și aspect vizual învechit.
Amplasare: cel mai des se întâlnesc la Ciocana (str. Igor Vieru, tr. Petru Zadnipru, str. Ginta Latină), în centru (str. Albișoara, bd. Negruzzi), la Râșcani (str. Andrei Doga, bd. Moscovei, str. Matei Basarab), la Buiucani (ste. Liviu Deleanu, str.. Nicolae Costin), la Botanica (str. Cuza Vodă).

Planimetrie: seria „Cahul”, blocuri din panouri cu 5 sau 9-10 etaje

Avantaje: rezistență sporită la cutremure, acoperișul construit din plăci plate de azbest cu un grad ridicat de rezistență la apă, dotate cu ascensoare și conducte de coborâre a gunoiului, tavane de înălțime medie 2,75 - 2,8 m, camere separate.
Dezavantaje: izolare fonică medie, comunicații și aspect vizual învechit.
Amplasare: cel mai des se întâlnesc la Ciocana (bd. Mircea cel Bătrân) și la Telecentru (șos. Hâncești).

Planimetria: seria „Bălți”, 1970-1980, blocuri din panouri cu 9 etaje

Avantaje: bucătărie de mărime medie, bloc sanitar separat, dotate cu ascensoare și conducte de coborâre a gunoiului.
Dezavantaje: Izolare fonică medie, balcoane cu o formă incomodă , comunicații și aspect vizual învechit.
Amplasarea: cel mai des se întâlnesc la Ciocana (str. Igor Vieru, str. Petru Zadnipru).

Planimetria: seria „Varnița”, blocuri din panouri cu 5 sau 10 etaje

Avantaje: planimetrie reușită, bloc sanitar separat, balcoane largi, ascensorul se ridică până la ultimul etaj.
Dezavantaje: Izolare fonică medie, comunicații și aspect vizual învechit.

Amplasare: cel mai des se întâlnesc la Ciocana (str. Igor Vieru, str. Petru Zadnipru, bd. Mircea cel Bătrân), la Râșcani( str. Matei Basarab, bd. Moscova), la Buiucani (bd. Alba Iulia), la Botanica (bd. Traian).

Planimetria: seria „Gostinca”, 1960-1970, blocuri  cu 3-9 etaje din cărămidă sau panouri

Avantaje: suprafețe mici, respectiv plățile de întreținere sunt la fel mici, o variantă perfectă pentru tinerii până la 30 de ani, care locuiesc singuri.
Dezavantaje: în majoritatea cazurilor lipsește bucătăria, izolare fonică medie, spațiu foarte mic pentru două persoane, tavan relativ jos, comunicații și aspect vizual învechite.

Planimetria: seria „Malosemeica (Familie mică)”,  1960-170, blocuri cu 3-9 etaje din cărămidă sau panouri.

 

Avantaje: suprafețe mici, respectiv plățile de întreținere sunt la fel mici, o variantă perfectă pentru cupluri tinere fără copii, bucătărie separată.
Dezavantaje: izolare fonică medie, spațiu foarte mic pentru mai mult de două persoane, tavan relativ jos, comunicații și aspect vizual învechite.

Planimetria: seria „Cămașa”,
blocuri mari cu 9 etaje, din panouri

Avantaje: geamurile amplasate  pe ambele părți ale clădirii fapt ce oferă atât partea solară cât și cu umbră, aerisire foarte bună, două balcoane, camerele distanțate una de alta ceea ce oferă spațiu personal.
Dezavantaje: holuri lungi și înguste, de multe ori sunt dificil de decorat, izolare fonică medie, comunicații și aspect vizual învechite.

În cazul blocurilor noi lucrurile stau altfel, dat fiind faptul că fiecare companie de construcție (Lista partenerilor) dezvoltă planimetria încăperilor individual, începând cu apartamente de tip studio și până la Penthouse-uri cu terase și mai multe nivele. Mai mult decât atât  la etapa construcției, majoritatea companiilor oferă cumpărătorilor oportunitatea de a dezvolta un proiect individual al spațiului, pentru a modifica imobilele procurate pe placul cumpărătorilor.

Accesează catalogul cu apartamente pe Casahub cu diverse tipuri de planimetrii și alege varianta perfectă pentru tine și familia ta.

 Concluzie:

Planimetriile diversificate ale blocurilor din Moldova oferă atât avantaje, cât și dezavantaje, iar alegerea depinde de preferințele și necesitățile fiecărui cumpărător. Blocurile primare aduc individualitate și variabilitate în planimetrie, adaptându-se preferințelor clienților, în timp ce blocurile secundare, construite conform unor serii standardizate, oferă economii de costuri și termeni de execuție rapizi, dar adesea cu limitări în ceea ce privește diversitatea spațiilor. Cu oferta diversă de planimetrii de apartamente prezentată pe CasaHub, cumpărătorii au posibilitatea de a găsi locuința perfectă pentru nevoile lor, indiferent de preferințe sau familie.