Mi-au aprobat ipoteca la maib. Ce fac mai departe?

Mi-au aprobat ipoteca la maib. Ce fac mai departe?

1936


Ai depus cerere de finanțare ipotecară la maib și aceasta a fost aprobată? Felicitări! Află mai jos care sunt pașii care trebuie să îi faci în continuare:

1. Verifică condițiile ipotecii

Toate condițiile creditului ipotecar aprobat - termenul, suma, rata și plata lunară - sunt specificate în contract.  

Cu toate acestea, chiar dacă cererea ta a a fost aprobată nu înseamnă că ești obligat să obții creditul exact în aceste condiții. Dacă circumstanțele tale s-au schimbat și ai nevoie de un credit în alte condiții, poți face modificări în cererea ta - de exemplu, să schimbi programul de creditare, să crești suma creditului, etc.


2. Alege imobilul dorit

Pentru căutarea imobilului de vis și colectarea tuturor documentelor – ai la dispoziție până la 90 de zile de la momentul aprobării cererii. Astfel, ai destul timp la dispoziție pentru ca să-ți găsești  o casă, un apartament sau o cameră, un teren pentru construcție sau o casă de vară.

Firesc, poți face căutările singur pe www.casahub.md sau poți solicita ajutorul unui agent imobiliar.


3. Aprobă imobilul la bancă

Pentru a aproba creditarea imobilului în primul rând vei avea nevoie de „raportul de evaluare” pentru acesta. Raportul poate fi comandat și achitat aici: COMANDĂ RAPORT.

Totdată, pe lângă raportul susmenționat vei avea nevoie și de o serie de acte. Acestea variază în funcție de tipul de imobil ales și drepturile de proprietate asupra acestuia.

Cum poți afla din timp de ce acte vei avea nevoie? Foarte simplu – la o consultație online gratuită cu unul din managerii centrului ipotecar. Programează o consultație aici: CONSULTAȚIE GRATUITĂ.

În mod normal aprobarea proprietății selectate durează 2- 4 zile lucrătoare.


4. Programează-te pentru tranzacție

Când decizia cu privire la imobil este luată, vei fi telefonat de managerul tău din cadrul centrului ipotecar. Totodată acesta te va anunța despre ziua în care te vei apropia la sediul centrului ipotecar pentru a efectua tranzacția și a deveni proprietarul imobilului mult dorit.

De menționat că în momentul perfectării actelor, este nevoie să procuri o poliță de asigurare pentru imobilul respectiv. Această operațiune este una obilgatorie și se efectuiază direct în incinta centrului ipotecar.


5. Devino proprietarul imobilului

În ziua stabilită cu managerul tău te vei apropia la sediul notarului acreditat de maib, împreună cu vânzătorul imobilului. Prezența fizică a tuturor părților este obligatorie.  În continuare veți semna seturi de acte și vei achita taxele obligatorii pentru serviciile notariale. Îți recomandăm să îți pregătești din timp sumele necesare de bani.

După semnarea actelor, te vei deplasa cu vânzătorul la centrul ipotecar pentru semnarea ultimelor acte și pentru a primi suma de bani solicitată. Îți recomandăm din timp să decizi cum și unde vei face schimbul valutar – suma de bani solicitată îți va fi eliberată în mod obligatoriu în lei.


6. Înregistrarea dreptului de proprietate

După ce tranzacția a fost efectuată și imobilul la devenit al tău – trebuie oficial să înregistrezi acest drept de proprietate.  Aceasta o vei putea face la sediul serviciului Cadastral din cadrul Centrului Multifuncțional ASP.

În primul rând vei înregistra dispoziția vânzătorului de a îl elimina din lista de proprietari a imobilului și totodată - cererea de a te înregistra în rolul de unic proprietar. Toate aceste operațiuni se fac în cadrul centrului sus numit și pot fi efectuate atât în regim standard cât și în cel de urgență. După ce operațiunile sunt efectuate, vei obține un nou extras cadastral unde vei fi indicat ca unic proprietar.

Odată ce dreptul de proprietate este înregistrat – trebuie să aduci o copie al noului extras la managerul tău din cadrul centrului ipotecar pentru actualizarea dosarului tău.


Concluzie:

Procedura de achiziție a unui imobil prin intermediul finanțării ipotecare reprezintă o soluție perfectă pentru cei care au în plan să treacă în noua casă în cel mai scurt timp. Chiar dacă pare a fi una complexă, cu ajutorul suportului și ghidării din partea managerilor din cadrul centrului ipotecar maib, aceasta are loc foarte rapid și în condiții de maximă siguranță.

Nu mai sta pe gânduri, fă primul pas către casa ta de vis – aici: CONSULTAȚIE GRATUITĂ ONLINE.

 

Pentru un credit de 600 000 MDL, pe o perioadă de 30 ani, la rata dobânzii de 6,46%, plata lunară va constitui 3,857.40 MDL. DAE va constitui 6,97% și valoarea totală spre achitare va constitui 1,394,603.50 MDL.

 

Rata dobânzii la creditul Prima Casă este flotantă fiind compusă din indicele de referință de 3,46 p.p. stabilit în funcţie de rata medie ponderată a dobânzilor la depozitele noi atrase în valuta națională total pe sectorul bancar, cu termenul de la 6 la 12 luni, publicată de către Banca Națională a Moldovei și marja băncii de 3% (mărimea marjei, aprobată de către Ministerul Finanțelor) fixată la data acordării creditului conform Politicii prețurilor la produsele şi serviciile bancare oferite clienților retail, în vigoare. În cazul creditelor cu rata flotantă, dobânda se modifică de două ori pe an, pe 1 ianuarie și pe 1 iulie, în funcție de indicele de referință publicat de BNM.