Tendințele pieței imobiliare în 2022. Prognozele pentru anul 2023

Tendințele pieței imobiliare în 2022. Prognozele pentru anul 2023

4466

Anul 2022 se poate lăuda cu o serie de evenimente, care direct au influențat tendințele mai puțin plăcute în domeniul imobiliar.  Mai jos le vom analiza pe cele mai importante dintre acestea.

  • Numărul construcțiilor noi date în exploatare a scăzut considerabil, în special în mun. Chișinău. Acest fapt este legat atât de afectarea proceselor de livrare a materialelor de construcții cât și ridicării prețurilor la acestea. Totdată instabilitatea economică, a impus „înghețarea” mai multor proiecte noi de construcții.
  • Volumul de construcție a caselor particulare s-a micșorat cu circa 35% din aceleași considerente.
  • La începutul anului pe piața imobiliară s-a accentuat o creștere bruscă și continuă a prețurilor la procurare dar și mai mult pentru chirie din cauza fluxului majorat de persoane în țară — acum se observă o stabilizare.
  • Procurarea imobilelor noi, a apartamentelor s-a redus cu cel puțin trei ori în comparație cu anul precedent.
  • Inflația a descurajat considerabil piața ipotecară, respectiv și volumul de credite ipotecare acordate.
  • Majorarea considerabilă al prețurilor la serviciile comunale a sporit cererea la apartamentele cu suprafață mai modestă cu 1-2 camere.
  • Se atestă o scădere la procurarea apartamentelor noi, fapt legat atât de numărul mic de oferte pe piață, cât și de nivelul înalt al prețurilor.
  • În același timp, din cauza scăderii volumului construcțiilor noi și a prețurilor ridicate la cele existente – se accentuează căutarea apartamentelor din fondul locativ secundar.
  • Se atestă o concentrație a ofertelor în blocurile noi situate la periferiile municipiului Chișinău — Durlești, Ialoveni, Colonița, etc.

Potrivit analiștilor, prognozarea pentru anul 2023 este dificilă din cauza situației economice instabile, însă cu certitudine se poate afirma, că efectele stagnării construcțiilor noi se vor fi resimți print-un număr scăzut de oferte. La capitolul prețuri — o scădere semnificativă pare a fi imposibilă.

Astfel, în contextul celor enumerate mai sus, în cadrul platformei CasaHub sunt adunate mii de oferte, care corespund tuturor cerințelor pieței atât la capitolul fond locativ, locația obiectului cu amplasarea pe hartă interactivă, numărul de camere, cât și cu calculatorul ipotecar interactiv integrat în fiecare anunț individual. Descoperiți ofertele imobiliare aici și fiți mai aproape de locuința proprie.

Concluzie
În concluzie, anul 2022 a adus schimbări semnificative în piața imobiliară, cu implicații notabile asupra construcțiilor noi și prețurilor. Scăderea numărului de construcții noi și creșterea prețurilor au marcat tendințe mai puțin favorabile. Procurarea imobilelor noi și a apartamentelor a înregistrat o reducere semnificativă, iar inflația a descurajat piața ipotecară. Cererea a crescut pentru apartamentele mai mici, în timp ce oferta s-a concentrat în special în blocurile noi din periferiile Chișinăului. Cu toate acestea, platforma CasaHub rămâne o resursă utilă, oferind mii de oferte care corespund diverselor cerințe ale pieței imobiliare. Prognozele pentru anul 2023 sunt dificile, dar se preconizează că stagnarea construcțiilor noi va continua să influențeze numărul scăzut de oferte, iar o scădere semnificativă a prețurilor pare improbabilă.