Visezi la propria locuință? Află cum să obții creditul imobiliar ideal și să faci pași siguri către visul tău!
În acest interviu, Daniela Rotaru, Manager al Centrului Ipotecar maib, răspunde la cele mai frecvente întrebări și clarifică aspectele importante ale obținerii unui credit ipotecar, de la tipul de apartament până la refinanțare și costuri suplimentare.
Daniela: Nu, nu influențează. Indiferent de tipul apartamentului banca creditează 80% din costul acestuia, iar 20% trebuie să fie aport propriu.
Daniela: Da, poate, în cazul în care deține (el sau oricare altă persoană) alt imobil care va fi gajat.
Daniela: Acestea sunt individuale, dar per general presupun următoarele:
Daniela: O eroare frecventă este că clienții găsesc mai întâi imobilul și abia apoi solicită oferta de credit. Adesea, banca nu poate oferi finanțare din cauza lipsei aportului propriu sau a unei perioade de rambursare inacceptabile.
Recomandarea mea este ca fiecare client să vină din start la o consultație la centru ipotecar sau să apeleze la o consultație online sau telefonică, să afle suma de care poate beneficia și după asta să înceapă căutările. Ca alternativă, pentru un calcul orientativ clientul poate folosi calculatorul ipotecar de pe CasaHub.md și totodată acolo să aleagă ofertele care se încadrează în buget.
Daniela: Creditele imobiliare au devenit mult mai atractive pentru oameni, efectiv solicitări sunt considerabil mai multe. Chiar dacă legile actuale de creditare ipotecară sunt un pic mai stricte comparativ cu anii precedenți, există soluții și pentru clienții cu venituri mai modeste. De exemplu, programul „Prima Casă Plus” oferă creditare până la 100% din costul imobilului cu un termen de până la 30.
Daniela: Dacă comparăm luna iulie din anul curent și iulie din anul trecut, anul acesta solicitări sunt considerabil mai multe, datorită faptului că ratele dobânzii sunt mai mici. Chiar dacă prețurile la imobile au crescut interesul de a procurare rămâne foarte înalt pentru că fiecare din noi se visează să trăiască cu familia în casă proprie.
Daniela: Chiar dacă solicitarea se depune online, consultația finală și semnarea actelor se face fizic la centrul ipotecar. Astfel, pentru o primă consultație la distanță – este foarte ok serviciul disponibil CasaHub.md, iar depunerea finală a cererii este obligatorie fizic, aici, la str. 31 august 127.
Daniela: Recomandăm clientului să se apropie direct la centrul ipotecar pentru o consultație sau să solicite o consultație online, unde noi vom analiza dosarul acestuia și vom veni cu recomandări individuale despre pașii următori.
Daniela: Orice persoană care are venituri ce pot fi demonstrate – poate beneficia de un credit ipotecar. De exemplu, în cazul freelancerilor majoritatea dețin contracte de muncă, contracte de autor sau lucrează pentru o companie de peste hotare. În așa caz, luăm în calcul extrasul din cont.
Daniela: La maib costuri și comisioane ascunse nu sunt. Totul este foarte simplu și transparent, pe înțelesul fiecărui client. Iar dacă este nevoie de ajutor – echipa de manageri de la centrul ipotecar mereu vă stă la dispoziție.
Așadar, după ce ai pus toate punctele pe „i” despre creditarea ipotecară, e timpul să faci primul pas – găsește imobilul de vis aici: CATALOG CasaHub.
Pentru un credit de 600 000 MDL, pe o perioadă de 30 ani, la rata dobânzii de 6,46%, plata lunară va constitui 3,857.40 MDL. DAE va constitui 6,97% și valoarea totală spre achitare va constitui 1,394,603.50 MDL.
Rata dobânzii la creditul Prima Casă este flotantă fiind compusă din indicele de referință de 3,46 p.p. stabilit în funcţie de rata medie ponderată a dobânzilor la depozitele noi atrase în valuta națională total pe sectorul bancar, cu termenul de la 6 la 12 luni, publicată de către Banca Națională a Moldovei și marja băncii de 3% (mărimea marjei, aprobată de către Ministerul Finanțelor) fixată la data acordării creditului conform Politicii prețurilor la produsele şi serviciile bancare oferite clienților retail, în vigoare. În cazul creditelor cu rata flotantă, dobânda se modifică de două ori pe an, pe 1 ianuarie și pe 1 iulie, în funcție de indicele de referință publicat de BNM.