Cum economisim la facturi pentru serviciile comunale

Cum economisim la facturi pentru serviciile comunale

2524

În contextul creșterii prețurilor pentru serviciile comunale, aspectul economiei devine tot mai actual. Însă, oare cum e posibil de făcut așa încât cifrele din facturi să nu crească în progresie geometrică? În articolul de mai jos vom povesti măsurile principale care vă vor ajuta să păstrați bugetul familiei.

Încălzirea și izolarea încăperii

Nu vom analiza încăperile cu încălzire centralizată, pentru că în acest caz suma din facturi depinde de metraj. În cazul spațiilor cu încălzire individuală  - deseori cu ajutorul cazanelor pe bază de gaze naturale – pot fi aplicate o serie de măsuri pentru economisire:

- instalarea termostatului de cameră – dispozitivul care permite reglarea și setarea temperaturii aerului. Acesta poate fi mecanic – temperatura dorită se setează manual sau de tip electronic - cu funcții de programare. Avantajul principal al acestuia este posibilitatea setării lucrului cazanului în funcție de ritmul Dumneavoastră de viață. De exemplu, pornirea încălzirii numai în orele când sunteți acasă - dimineața și noaptea. Ziua, când nu este nimeni – cazanul va fi deconectat.

- termoizolarea pereților - această metodă trebuie aplicată la etapa reparației în locuință, însă, dacă în acel moment nu a fost făcută – pereții pot fi termoizolați pe exterior prin intermediul echipelor de alpiniști industriali. Pereții izolați asigură faptul că aerul din încăpere se va răci mai încet, ceea ce reprezintă o economie considerabilă.

- izolarea geamurilor și ușilor. În cazul în care sunt instalate termopane – nu există o necesitate acută de izolare, însă în cazul ferestrelor de tip vechi, din lemn – se recomandă să fie schimbate garniturile de etanșare. Astfel, banii dumneavoastră nu vor zbura în vânt în sensul direct. Cel mai important – procedura respectivă o puteți executa desinestătător.

- încălzire prin pardoseală.  O soluție foarte utilă pentru încălzire, însă, aceasta la fel trebuie folosită rațional. Dacă dumneavoastră din start știți că nu veți petrece mult timp în zona pardoselii încălzite – mai econom va fi să optați pentru ciorapi și ciupici de cameră decât să încălziți întreaga suprafață.

Energia electrică

O altă resursă energetică de bază  este energia electrică, pentru că practic toate electrocasnicele o folosesc pentru funcționare.

- înlocuirea becurilor simple cu cele LED – astfel de modele costă de 2 ori mai scump însă consumul lor este de 8-10 ori mai mic, iar durata de viață atinge în jur de 3 ani. Astfel, economia energiei o veți simți chiar din prima lună. Mai mult decât atât, la capitolul iluminat trebuie să menționăm cea mai importantă regulă – stingeți lumina când ieșiți din cameră.

- folosirea iluminatului zonal – în multe cazuri lumina emisă de lampadare, aplice și veioze este destulă, fapt ce exclude necesitatea aprinderii luminii principale.

- alegerea electrocasnicelor de la clasa A la A+++. Actualmente toate aparatele electrocasnice sunt dotate cu indicatorul clasei de eficiență energetică – de la A la G. Astfel, dispozitivele marcate cu A și până la A+++ consumă în mediu cu 40% mai puțină energie electrică  și oferă în schimb o eficiență mai ridicată.

- decongelarea produselor din timp – permite să economisiți considerabil energia electrică excluzând lucrul îndelungat al cuptorului cu microunde.

- excluderea fierberii a unei cantități mai mari de apă. Pentru a fierbe 200 ml de apă este nevoie în mediu de 1 minut, iar pentru 2 litri (un fierbător plin) – în jur de 6-7 minute. Nu are rost să fierbeți o cantitate de apă atât de mare, dacă planificați să folosiți doar o singură cană.

- micșorarea temperaturii de spălare a hainelor. Nu toate petele necesită o spălare la temeperatura de 60C. Din acest considerent, după caz trebuie setată temperatura de spălare de 30C. Astfel veți economisi de 4 ori mai multă energie electrică folosită de mașina de spălat. Mai mult decât atât, dacă hainele necesită doar împrospătare - este recomandată setarea regimului „spălare rapidă”.

- nu folosiți televizorul doar pentru „sunet de fundal”.

- nu lăsați dispozitivele în priză. Încărcătoarele și electrocasnicele sunt consumatori pasivi de energie electrică și o folosesc chiar și în regim de așteptare.

Apa

- robinete calitative și cu o funcționalitate bună – condiția principală pentru a economisi apa. Chiar și un jet foarte mic și aparent neimportant de apă se pot transforma în litri de apă irosiți în zadar.

- în cazul în care din timp știți că veți folosi o cantitate de apă mică – nu are rost să deschideți robinetul cu apa caldă. În primul rând, timp de câteva secunde apa fierbinte nu va reuși să ajungă până la robinet, iar în al doilea – dacă aceasta este încălzită cu ajutorul cazanului – dispozitivul se va porni doar pentru câteva secunde, va lucra „în van” și va folosi în zadar energie electrică și gaz.

- închideți apa în timp ce vă spălați pe dinți sau în timp ce aplicați soluția pentru spălarea vaselor. Astfel veți reuși să economisiți câțiva litri de apă.

- înlocuirea primirii băii în cadă cu dușul. Odată ce optați pentru a face duș și nu umpleți cada — economisiți circa 100 litri de apă.

- folosiți mașina de spălat vase. Aceasta folosește de 2-3 ori mai puțină apă în comparație cu spălatul manual, iar în cazul în care clasa de eficiență al acesteia este înaltă (de la A la A+++) – consumul de energie electrică va fi la fel foarte redus. Mai mult decât atât, majoritatea modelelor sunt dotate cu funcția „jumătate de încărcare”, ce asigură un consum mai scăzut al apei și energiei electrice.

Achitarea facturilor

- folosiți web banking-ul sau aplicatiile mobile pentru achitarea facturilor în regim online. Acesta vă va ajuta să economisiți la comisioane aplicate pentru plăți dar și vă va scuti de necesitatea de a sta în rânduri interminabile, astfel salvând foarte mult timp.

În cadrul platformei CasaHub sunt expuse sute de oferte, care corespund celor mai înalte standarde de eficiență energetică. Încăperile respective sunt dotate cu termopane de calitate superioară, cu pereți izolați din materiale ecologice și moderne, plus la toate mai sunt dotate cu cazane performante de ultimă generație. Descoperiți locuințele noi și economic eficiente aici:  Blocuri noi

 

Concluzie:

În lumina creșterii prețurilor la serviciile comunale, gestionarea economică a resurselor devine crucială. Articolul oferă măsuri practice pentru a menține bugetul familiei în control. De la optimizarea încălzirii și izolației locuinței la eficiența energetică și gestionarea apei, există numeroase modalități de a economisi. Platforma CasaHub completează aceste eforturi, oferind sute de oferte cu standarde ridicate de eficiență energetică, contribuind astfel la găsirea locuinței perfecte din punct de vedere economic.