Cum să beneficiezi de o ipotecă? 7 pași până la casa ta
3204

 

Cum să beneficiezi de o ipotecă?
7 pași până la
casa ta

 

Cunoaștem cât de mult îți dorești o casă - a ta proprie sau una mai mare. Știm cât de important este să îți crești copiii, nepoții în casa la care visai și să te simți în siguranță între ai tăi patru pereți.

Deși băncile comerciale din țară oferă diverse soluții de finanțare privind creditele imobiliare, majoritatea dintre noi se confruntă cu dificultăți în a înțelege etapele întregii proceduri. Pe de altă parte, bariera psihologică în a solicita un împrumut atât de mare pe o perioadă îndelungată, la fel, poate trezi incertitudini. Iată de ce este important să explicăm fiecare etapă a procesului de finanțare prin ipotecă și să aducem claritate asupra acestuia.

Primul pas

Pentru a deveni proprietarul unui nou vis, te invităm la Centrul Ipotecar maib sau la orice sucursală a băncii pentru a calcula împreună cu specialiștii noștrii suma de credit de care ai putea beneficia. Pentru a nu pierde timp așteptându-ți rândul, ai posibilitatea de a-ți programa vizita la bancă direct din aplicația Earlyone sau aici pe platforma Casahub intră pe pagina Centrul Ipotecar și contactează direct managerul la care dorești să mergi la consultație. Iar pentru că suntem o bancă digitală și apreciem timpul tău, îți oferim și posibilitatea de a solicita o consultaţie video.

În cadrul vizitei, vei avea nevoie doar de buletinul de identitate. Pentru a face corect calculele necesare, reprezentantul băncii îți va oferi diverse întrebări, precum: veniturile pe care le obții, tipul bunului imobil (casă la sol, apartament, garsonieră etc.), aportul individual la achiziție, informații despre istoria creditară și alte întrebări care vor ajuta instituția financiară în a-ți oferi cea mai bună soluție. De asemenea, în cadrul acestei discuții vei afla lista actelor necesare pentru demararea procedurii de creditare, pe care de fapt o poți găsi și aici: https://casahub.md/ipoteca/ipo...

Atenție!

O greșeală des întâlnită în rândul debitorilor este faptul că aceștia aleg mai întâi imobilul pe care inenționează să îl procure și apoi merg în vizită la bancă. Astfel de situații se pot solda cu refuz din partea băncii, fie cu o aprobare a unei sume de credit mai mici decât cea solicitată.

Pentru a evita astfel de situații demoralizante, îți recomandăm ca primul pas în solicitarea unei ipoteci să fie discuția cu specialistul maib, din cadrul căreia vei afla suma aproximativă spre creditare.

*Suma finală o vei putea afla doar după evaluarea imobilului (pasul 3).

Al doilea pas

De îndată ce ai aflat suma aproximativă a împrumutului cu care banca este gata să te crediteze, poți începe căutările locuinței potrivite. Iar dacă dispui de rezerve financiare proprii, le poți însuma la valoarea creditului pentru a-ți cunoaște diapazonul prețurilor pentru locuința mult dorită.

După ce te-ai apreciat cu bunul imobil pe care intenționezi să îl procuri, trebuie să comanzi raportul de evaluare pentru acea locuință.

Ce reprezintă un raport de evaluare a imobilului?

Raportul de evaluare a imobilului este un document scris prin care evaluatorul comunică clientului rezultatele și concluziile evaluării imobiliare. Realizarea acestuia poate dura până la 3 zile lucrătoare.

Dacă vei solicita finanțare în cadrul Centrului Ipotecar, vei avea posibilitatea de a comanda raportul de evaluare a imobilului direct la specialistul maib, iar achitarea serviciului va putea fi realizată prin următoarele 3 modalități:

  • la ghișeul sucursalei;
  • online prin aplicația maibank;
  • prin intermediul TSS (terminale de deservire self-service).

În cazul în care vei solicita finanțare în una dintre sucursalele maib, vei putea comanda și achita raportul de evaluare a imobilului în cadrul oficiilor companiilor de evaluare.

Al treilea pas

După ce specialistul băncii va recepționa electronic raportul de evaluare, banca te va informa referitor la suma finală spre creditare. Dacă îți vei exprima acordul cu privire la suma împrumutului, cererea ta va parcurge o etapă de analiză timp de o zi lucrătoare. După care, reprezentanții băncii vor reveni pentru a-ți comunica decizia finală.

Al patrulea pas

Urmează semnarea celor 2 exemplare ale contractului de credit.

Deseamenea, în cadrul acestei etape va fi necesar să comanzi polița obligatorie de asigurare a imobilului, cu o reînoire anuală de până la rambursarea finală a împrumutului. Polița de asigurare se realizează în 3 exemplare: unul pentru bancă, altul pentru asigurator și al treilea pentru tine. Costul asigurărilor se deosebește în dependență de valoarea imobilului.

Al cincilea pas

Acum ești gata să mergi la notar pentru autentificarea tranzacției. În timpul vizitei, vei fi însoțit de către vânzătorul imobilului și reprezentantul maib. Notarul va întocmi și va autentifica cele două acte:

  • contractul de vânzare/cumpărare;
  • contractul de ipotecă.

Până la semnarea contractelor, notarul va explica separat fiecărei părți drepturile și obligațiunile acesteia.

Al șaselea pas

În cadrul acestei etape, originalele contractelor sus-menționate, autentificate notarial, se vor depune pentru înregistrare la Agenția Serviciilor Publice (ASP). După înregistrare, originalele actelor se vor prezenta specialistului bancar responsabil de dosarul tău de credit. În cadrul instituției financiare va rămâne un contract de ipotecă și o copie a contractului de vânzare/cumpărare.

Al șaptelea pas

În timp ce vei primi cheile de la noua ta locuință, banca va elibera și va acorda vânzătorului – suma integrală a împrumutului pentru încheierea tranzacției de vânzare/cumpărare. Tot ce-ți rămâne să faci, este respectarea graficului de achitare a împrumutului anexat la contractul de credit și reînoirea anuală a poliței de asigurare a imobilului.

Dacă și tu îți dorești o locuință nouă, accesează toate ofertele pe CasaHub, găsește-ți locuința potrivită și solicită finanțarea necesară.

Simplu – cât ai spune „CasaHub”.