Casă în suburbie sau  apartament în oraș?

Casă în suburbie sau apartament în oraș?

2840

Primăvara este perioada renașterii și schimbărilor, inclusiv și a locuinței. În acest context, cu siguranță mulți dintre cei care planifică o astfel de schimbare au analizat opțiunea de a opta pentru o casă individuală amplasată în una din suburbiile căpitalei și nu a unui apartament din oraș. Astfel, în articolul de mai jos am decis să analizăm aspectele forte și cele mai slabe ale ambelor variante.

Primordial, alegerea respectivă trebuie făcută reieșind din dorințele și necesitățile proprii, însă mai există un șir de criterii care nu trebuie neglijat.

Vecinii – reprezintă un factor important la alegerea locuinței. Astfel, în cazul unui apartament cu o izolare fonică proastă există riscul să auziți/să fiți auziți foarte clar de cei de peste perete. Totodată ritmurile diferite de viață pot aduce neplăceri – de exemplu reparațiile în zilele de weekend, petrecerile, animalele de companie sau copii mici. În cazul unei case individuale toate aceste neplăceri dispar automat

Spațiul – firesc o casă individuală oferă mai mult spațiu în comparație cu un apartament. Pe lângă acestea, în cadrul casei este mai ușor de a amenaja loc pentru gardeboră, uscătorie, debara și altele. Totodată curtea permite construcția unui foișor, zone pentru BBQ,  unei piscine sau purși simplu amenajarea unei grădini cu flori.  Evident, toate aceste beneficii nu le poate oferi un apartament.

Întreținerea – cealaltă parte a monedei cu beneficiile casei. Toate beneficiile enumerate mai sus necesită întreținere și îngrijire multă atât la capitolul facturi (gaze, apă, electricitate) cât și la capitolul fizic – tunderea gazonului, îngrijirea florilor, curățirea bazinului și a zonelor de agrement, toate acestea ducând la cheltuieli suplimentare.  Astfel, întreținerea unui apartament este cu mult mai simplă și necesită mai puține eforturi inclusive și financiare.

Locația – unul din cele mai importante aspecte la capitolul imobiliar. Astfel, majoritate aprtamentelor care se află în oraș  se bucură de acces facil la magazine și centre comerciale, sunt amplasate în nemijlocita apropiere de birou, școală sau grădiniță și mai mult decât atât – au acces la transportul public. Însă, toate acestea sunt suplinite de gălăgie, trafic și aglomerație.

În cazul suburbiilor lucrurile stau invers – aer curat, liniște, lipsa aglomerației, însă totdată necesitatea de a avea automobil personal și de a efectua toate cumpărăturile zilnice în oraș. Mai mult decât atât opțiunea respectivă devine mai dificilă în cazul în care în familie sunt copii.

De menționat că în ultima perioadă autoritățile investesc mult în dezvoltarea infrastructurii în cadrul suburbiilor, construind drumuri, școli și grădinițe, lansării rutelor noi de transport public, etc.

Siguranța – nu este un secret că apartamentele devin ținta hoților în mai puține cazuri decât casele individuale. Aglomerația de oameni, mulți vecini, camere de luat vederi ampalsate la fiecare etaj cât și în ascensoare servesc ca o protecție contra spargerilor. În cazul caselor invidiuale ampalsate în suburbii asigurarea unui nivel de siguranță înalt va cere instalarea individuală a unui set întreg de dispozitive de protecție și încheierea contractelor cu companiile de securitate, respective cheltuieli suplimentare.

Achiziția – prețul imobilelor respective variază un funcție de mulți factori, respectiv în cazul achiziției unui apartaement la cheie amplasat într-o zonă rezidențială din centrul orașului va fi mai mare decât a unei case amplasate în suburbie și invers, o casă reparată și mobilată la cheie poate avea un preț mai mare decât un apartament din căpitală.

Așadar, din start trebuie analizate toate necesitățile și preferințele față de eventualul imobil, iar reieșind din acestea poate fi aleasă opțiunea potrvită. Pentru a simplifica decizia, mai jos prezentăm lista simplificată a punctelor forte și punctelor slabe ale fiecărui tip de imobil:

Apartament în căpitală

+ Mai multe oferte cu prețuri rezonabile;

+ Infrastructură mai dezvoltată;

+ Acces facil la instituții de învățământ, oficiu, centre comerciale;

+ Securitate la un nivel mai ridicat;

+ Costuri mai mici pentru întreținere;

– Spațiu limitat;

– Prezența vecinilor;

–  Aer mai poluat, aglomerație;

– Mai puține posibilitați de a realiza amenajări.

Casă în suburbie

+ Libertatea de amenajare individuală;

+ Aer curat, lipsa aglomerației;

+ Mult spațiu;

+ Lipsa vecinilor;

+ Curte, zonă verde individuale;

+ Parcare, garaj individual;

– Costul de întreținere și facturi ridicate;

–  Infrastructura slab dezvoltată, lipsa transportului public;

– Costul securizării ridicat;

– Griji cotidiene mai multe.

– Acces mai greu la instituții de învățământ, oficiu, centre comerciale;

Dacă totuși v-am ajutat să luați o decizie, vă propunem să analizați catalogul cu cele mai tari oferte de case  AICI și apartamente AICI.

Concluzie

În concluzie, alegerea între apartament și casă individuală depinde în mare măsură de preferințele și nevoile individuale ale fiecăruia. Apartamentele din oraș oferă acces ușor la facilități, infrastructură dezvoltată și securitate crescută, dar aduc cu sine spațiu limitat și vecini. Pe de altă parte, casele din suburbiile căpitalei oferă libertate de amenajare, spațiu generos, liniște și aer curat, dar implică costuri mai mari de întreținere și securitate.

Fiecare opțiune are avantaje și dezavantaje, iar decizia finală trebuie să țină cont de aspecte precum preferințe personale, stil de viață, buget și necesități individuale. Este recomandat să se analizeze cu atenție toate aceste aspecte înainte de a lua o decizie cu privire la achiziționarea unui nou locuințe.