Tendințe imobiliare pentru 2024

Tendințe imobiliare pentru 2024

2938


Unde investim în noul an, de ce ținem cont și cum găsim ofertele potrivite cu care să nu dăm greș. Despre toate ne povestește Victor Romanescu, director Romanescu&Co,  în noul articol despre ce să cumpărăm în 2024.

Motivul principal pentru care moldovenilor le este tot mai greu să fie în pas cu prețurile actuale este banala lege a pieței cererea/ofertă. Astăzi în Chișinău se construiește mai puțin decît în anii precedenți, și, pentru un apartament în bloc nou pot fi mai mulți potențiali cumpărători, de aceea, vânzătorul, condus deseori de frică să nu rateze un profit mai mare, ridică prețul. Iar deținătorii de apartamente din bloc vechi, se aliniază mereu la tendințele de pe piața primară de apartamente.


Sfaturi cumpărătorilor în 2024:

 • Analizați suburbiile și zonele periferice ale orașului, acum acolo poți cumpăra apartamente cu prețuri de pînă la 900 EURO/m2;

 • Consultați un broker ipotecar pentru a afla condițiile de accesare a unui program ipotecar;

 • Ipoteca este cea mai bună soluție acum dacă dorești un apartament și nu ai toți banii. Plătești rata lunară la fel ca chiria, este cam la același preț, dar în schimb, apartamentul crește în valoare și rămâne în proprietatea tau, respectiv atunci când stingi toate obligațiile față de bancă, rămâi cu o proprietate în averea familiei care îți dă mai multă siguranță în ziua de mâine.

 • Investitorilor le recomandăm să-și revizuiască strategiile de investire și să încerce diversificarea portofoliului: să investească în spații comerciale, blocuri de serie, terenuri, parcări, debarale.

 • Pe piața apartamentelor din Chișinău, s-a creat situația cînd există mulți care doresc să facă investiții speculative și deseori această goană după obiecte condiționează creșterea prețurilor, pentru că vânzătorii văd un interes sporit pentru obiectul său. Metodele alternative de investire generează deseori randamente mai bune la banii investiți.

În contextul respectiv, cum poate fi găsit imobilul potrivit la un preț rezonabil?


Sfaturi cumpărătorilor pentru a găsi o proprietate după plac:

 • consultați lista agențiilor imobiliare din Chișinău după recenzii sau recomandări ale prietenilor;

 • alegeți o agenție cu care doriți să colaborați și solicitați consultația calificată al unui agent imobiliar;

 •  Deseori, obiectele bune nu apar pe internet de vânzare și se vând pe intern. De aceea, este recomandat să fiți și voi în lista celor care veți fi contactat de agent cînd apare așa un obiect.

 Pe portalurile de anunțuri astăzi sunt circa 23 000 de anunțuri, dintre care multe stau pe piață cu prețuri exorbitante și nu prezintă interes pentru cumpărători. Căutarea prin așa metodă este deseori fără rezultate.


Estimări pentru 2024

Pentru anul viitor estimăm o creștere a activității din piața imobiliară datorită micșorării constante a dobânzilor la creditele ipotecare. Anul acesta BNM a micșorat de 2 ori rata de bază, pe 20 iunie la 6,00%, iar pe 07 noiembrie a coborât la 4,75%.

În urma acestor schimbări, brusc a crescut numărul solicitărilor de ipotecă. De exemplu, în August 2023 valoarea creditelor imobiliare noi acordate a fost cu 61,4%(!) mai mare decît în Iulie 2023, constituind suma de circa 21,2 mill. Euro. Acesta este un semn clar ca avem încă multe familii dornice să-și schimbe condițiile de trai.


Vor crește prețurile în continuare?

Nu există semne că prețurile vor stagna în anul 2024. Contribuie la acesta mai multe semne din piață:

 • cerere crescută pentru proiecte locative cu potențial investițional pentru chirie,

 • oferta mică pe piața secundară (să cumperi un apartament cu 1 cameră în bloc vechi este un adevărat calvar),

 • fondul informațional negativ care condiționează multe familii să nu-și vândă apartamentele, respectiv oferta scade continuu.


Merită de cumpărat acum sau de mai așteptat?

Din oricare poziție nu vă aflați, investitor sau cumpărător final, trebuie să țineți cont de câțiva factori: 

 • banii lichizi se devalorizeaza constant în ultimiii în raport cu valoarea unui m2;

 • creșterea economică a întregii regiuni sud-est europene este inevitabilă după încetarea războiului din Ucraina, ceea ce va trage după sine evident și piața imobiliară în sus;

 • toate companiile care vor începe în 2024 construcții, planifică prețuri de 1000 EUR și mai mult la etapa fundației;

 • dobânzile la creditele ipotecare scad constant, iar în 2024-2025 estimăm că vom ajunge la valorile din 2020-2021, ceea ce la fel va trage piața imobiliară în sus.


Ce proiecte interesante recomandați să investim?

Toate proiectele imobiliare cresc în preț de la etapa fundației pînă la darea în exploatare. Diferența este în gradul de risc pe care îl asumați și cît de tare va crește prețul. Pentru a alege varianta potrivită, consultați o agenție imobiliară specializată în vânzare blocuri noi, dar nu uitați să vedeți recenziile clienților înainte de aceasta.


Putem să investim peste hotare?

Cea mai potrivită locație pentru moldoveni în materie de investiții imobiliare este România. La aceasta contribuie mai mulți factori:

 • sistem juridic similar,

 • proces de cumpărare similar,

 • limbă identică,

 • proximitate față de locul aflării dvs,

 • autonomie în acțiune și control deplin asupra acestora din partea dvs, etc.

Romanescu&Co recomandă investiții în Brașov.

Acest oraș atrage multe fonduri europene nerambursabile pentru dezvoltarea infrastructurii sociale. Potrivit economedia.ro, bugetul local din Brașov pentru 2023 avea cele mai mari sume atrase vreodată din fonduri europene. Printre proiectele cu finanțare europeană nerambursabilă, aflate în derulare în 2023, se află și construirea a șase grădinițe și patru creșe, amplasarea stațiilor de încărcare pentru mașini electrice, extinderea sistemului de management informatizat al sistemului de transport public, reabilitarea și modernizarea mai multor școli, dar și construirea primului parc fotovoltaic din Brașov. Mai mult ca atât, apartamentele în Brașov se dau în chirie foarte bine în regim hotelier sau pe termen lung.

 În oraș se află Universitatea Transilvania din Brașov, care are cca 20.000 studenți, iar potrivit datelor statistice pentru 2023, în județul Brașov s-au cazat cca 1,2 milioane de turiști. La fel, Brașovul reprezintă un magnet pentru regiunile limitrofe în materie de forță de muncă datorită numărului mare de companii care și-au deschis produceri și reprezentanțe acolo. Conform datelor statistice, sunt cca 145 000 angajați oficial în județul Brașov, iar unele firme din top 10 au cîte 5000 de persoane angajate fiecare.


Concluzie:

Sfaturi pentru Cumpărători:

 • Explorează suburbiile și zonele periferice, unde poți găsi apartamente cu prețuri începând de la 900 EURO/m2;

 • Consultă un broker ipotecar pentru a înțelege condițiile unui program ipotecar avantajos;

 • Diversifică-ți portofoliul de investiții, optând pentru spații comerciale, blocuri de serie, terenuri sau parcări.

Despre Creșterea Prețurilor:

O creștere a activității în piața imobiliară este estimată în 2024 datorită scăderii dobânzilor la creditele ipotecare.

Sfaturi pentru găsirea imobilului dorit:

 • Consultă lista agențiilor imobiliare după recenzii și recomandări;

 • Agențiile pot oferi acces la oferte exclusive, nu doar cele publicate online.

Proiecții pentru 2024:

 • Creșterea activității imobiliare datorită scăderii dobânzilor la creditele ipotecare;

 • Cerere crescută pentru proiecte locative cu potențial investițional;

 • Nu se prevăd stagnări ale prețurilor imobiliare în 2024.

Investiții în Brașov:

 • România, o opțiune atractivă pentru investiții imobiliare;

 • Brașovul oferă avantaje precum sistem juridic similar, limbă identică și proximitate;

 • Proiectele cu finanțare europeană și potențialul turistic fac din Brașov o alegere atrăgătoare.