Tot ce trebuie să cunoașteți despre impozitul pentru imobil

Tot ce trebuie să cunoașteți despre impozitul pentru imobil

4649

Conform legislației Republicii Moldova, fiecare proprietar al unui imobil este obligat odată pe an, să achite impozitul de stat pentru bunul respectiv. Întrucât data limită de achitare este foarte aproape - 30 iunie, am decis să vă informăm din timp despre acest subiect. Mai jos am enumerat câteva aspecte la care să atrageți atenția. 
 
Perioada de achitare   
Potrivit legislației fiscale, avizele de plată a impozitului pentru bunurile imobiliare sunt expediate de către serviciile de colectare a impozitelor până la data de 30 iunie a anului curent.                                                                 

 

Important: În cazul în care ați intrat în posesia unui bun imobiliar după data de 31 martie a anului fiscal în curs, avizele de plată se expediază cel târziu până la 1 februarie a anului următor. 
 
Care imobile sunt impozitate  
Potrivit Monitorului Fiscal, plata impozitului este obligatorie pentru toți proprietarii ce dețin: 
• terenuri din intravilan (situate în zona ce cuprinde suprafața construită și construibilă a unei localități) sau din extravilan (situat în afara zonei respective); 
• clădiri; 
• construcții; 
• apartamente; 
• alte încăperi izolate, a căror strămutare este imposibilă fără cauzarea de prejudicii destinației lor; 
• bunuri imobiliare aflate la o etapă de finisare a construcției de 50% și mai mult, rămase nefinisate timp de 3 ani după începutul lucrărilor de construcție.       


Calcularea sumei impozitului 
Pentru persoanele fizice suma impozitului pentru bunurile imobiliare se calculează anual de către serviciile de colectare a impozitelor și taxelor locale ale primăriilor, iar taxele variază în funcție de localitate.      


Achitarea impozitului pentru bunurile imobiliare 
După recepționarea avizului de plată, fiecare contribuabil are la dispoziție mai multe metode de achitare a impozitului respectiv: 
• la orice filială a oricărei bănci comerciale; 
• la orice oficiu poștal; 
• online – prin intermediul sistemului guvernamental de plăți electronice www.mpay.gov.md, fără necesitatea de a deține semnătura electronică. 


Important: în cazul în care dețineți semnătură electronică puteți genera avizul și achita plata prin intermediul SIA Cabinetul contribuabilului.

  
Scutirea parțială de la impozitul pe bunurile imobiliare 
   Reieșind din noile prevederi ale Codului Fiscal, unele categorii de persoane pot beneficia de scutire parțială la plata a impozitului respectiv. Aceste categorii sunt:  
• persoanele de vîrstă pensionară, persoanele cu dizabilităţi severe şi accentuate, persoanele cu dizabilităţi din copilărie, persoanele cu dizabilităţi medii (participanţi la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova, participanţi la acţiunile de luptă din Afghanistan, participanţi la lichidarea consecinţelor avariei de la C.A.E. Cernobîl), precum şi persoanele supuse represiunilor şi ulterior reabilitate);  
• familiile participanţilor căzuţi în acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova şi persoanele care au fost întreţinute de aceştia; 
• familiile militarilor căzuţi în acţiunile de luptă din Afghanistan şi persoanele care au fost întreţinute de aceştia; 
• familiile care au copii cu dizabilităţi în vîrstă de pînă la 18 ani şi membrii familiilor care au la întreținere şi îngrijire permanentă persoane cu dizabilităţi; 
• familiile persoanelor decedate în urma unor boli cauzate de participarea lor la lucrările de lichidare a consecințelor avariei de la C.A.E. Cernobîl şi persoanele care au fost întreținute de acestea.    


Important: neachitarea la timp a impozitului duce la penalități și sancțiuni de sechestrare din partea organelor de stat. Pentru mai multe detaliile despre impozitul pe bunurile imobiliare vă sugerăm să accesați site-ul Serviciului Fiscal de Stat: Impozitul pe bunurile imobiliare 


Dragi prieteni, echipa CasaHub mereu ține să vă informeze despre cele mai importante știri din domeniului imobiliar, legislație, analitică și tendințele pieței, astfel pentru a obine toate aceste informații vă sugerăm să vă abonați la newsletterul CasaHub.

Concluzie
În concluzie, conform legislației din Republica Moldova, proprietarii de imobile sunt obligați să plătească impozitul anual până la data limită de 30 iunie. Această obligație se aplică pentru diverse tipuri de proprietăți, inclusiv terenuri, clădiri, apartamente și altele. Calculul sumei impozitului este efectuat de serviciile fiscale locale și variază în funcție de localitate. Contribuabilii pot achita impozitul prin mai multe modalități, inclusiv la bancă, la oficiul poștal sau online prin platforma guvernamentală de plăți electronice. Persoanele eligibile pot beneficia de scutire parțială conform noilor prevederi ale Codului Fiscal. Este important să se respecte termenele limită pentru evitarea penalităților și sancțiunilor. Pentru informații detaliate despre impozitul pe bunurile imobiliare, se recomandă consultarea site-ului Serviciului Fiscal de Stat. Echipa CasaHub rămâne la dispoziția dvs. pentru informații actualizate din domeniul imobiliar, legislație și tendințe de piață, iar pentru a le primi în mod regulat, vă invităm să vă abonați la newsletter-ul CasaHub.